Xlx2 Delta Problem Issue.

Moestooge

Active Member
Messages
4
Reaction score
3
Hey all.
Been running D-wound 5694 800kv dual motors on the Xlx without issue for about 3years on multiple builds.
Xlx2 came out and here is where we are at with it. Same settings we use on the xlx. With the firmware update installed. Picking up the throttle wile coasting in neutral creates a drag brake effect till the throttle position matches wheel speed.
We have changed controllers, receivers and motors with no change. Filed the case documents with Castle. Wondering if anyone else is having these issues.

https://youtube.com/shorts/cTyXY4wwtDo
 
Last edited:

LibertyMKiii

Aerodynamics speed junkie
Premium Member
Excellence Award
Build Thread Contributor
Messages
3,475
Solutions
1
Reaction score
7,104
Location
Dallas TX
Arrma RC's
  1. Felony
  2. Limitless
  3. Kraton 6s
  4. Typhon 6s
Two motors running off one ESC? Did I understand that correctly?

It sounds like you know your stuff and have already isolated it to the ESC. The questions is why is it acting this way assuming drag brake is disabled.
 

jondilly1974

Speed running apprentice, motor Slayer 🤘 hoe
Lifetime Premium!
Premium Member
Excellence Award
Build Thread Contributor
Messages
21,184
Solutions
1
Reaction score
26,736
Location
Toledo, OH
Arrma RC's
  1. Granite
  2. Infraction
  3. Kraton 6s
  4. Kraton EXB
  5. Senton 3s
  6. Typhon 6s
  7. Typhon 3s
Hey all.
Been running D-wound 5694 800kv dual motors on the Xlx without issue for about 3years on multiple builds.
Xlx2 came out and here is where we are at with it. Same settings we use on the xlx. With the firmware update installed. Picking up the throttle wile coasting in neutral creates a drag brake effect till the throttle position matches wheel speed.
We have changed controllers, receivers and motors with no change. Filed the case documents with Castle. Wondering if anyone else is having these issues.

https://youtube.com/shorts/cTyXY4wwt
Is that the SSS motor? Is it a 6 pole motor? I don’t see any mention on Castles website about motor pole settings or limits, so I’m unsure if that is your issue or not.
 

LibertyMKiii

Aerodynamics speed junkie
Premium Member
Excellence Award
Build Thread Contributor
Messages
3,475
Solutions
1
Reaction score
7,104
Location
Dallas TX
Arrma RC's
  1. Felony
  2. Limitless
  3. Kraton 6s
  4. Typhon 6s
Is that the SSS motor? Is it a 6 pole motor? I don’t see any mention on Castles website about motor pole settings or limits, so I’m unsure if that is your issue or not.
All the TP Power 56 and 58 mm motors are 6 pole also, so I doubt the pole count is the issue.
Id love to see a picture of the setup/wiring if there are 2 motors in there connected to one ESC.
 

Moestooge

Active Member
Messages
4
Reaction score
3
Hooked up an 850kv Y-Wound 4pole motor and has the same issue. Less aggressive but still a problem. Coasting in Neutral, while picking up the throttle the Esc has a light drag brake.

Delta 800kv 6 pole.
https://youtube.com/shorts/cTyXY4wwtDo?feature=share.

Y 850kv 4pole
https://youtube.com/shorts/g5ulB_Meqbs?feature=share
 

rotauq

Premium Member!
Premium Member
Build Thread Contributor
Messages
664
Reaction score
897
Location
The Netherlands
Arrma RC's
  1. Limitless
Giving it some extra throttle dead band and have the throttle curve some extra input on the low side (like 30% throttle on 5% input) would have the motor pickup faster. It does coast on neutral so all you need is to have a bit more ramp up to decrease that pickup dragging. If it gets to punchy on start, slow speeds add some more punch control.
 

Moestooge

Active Member
Messages
4
Reaction score
3
If it gets to punchy on start, slow speeds add some more punch control.

With the XLX we have 9 similar setups running the throttle map linear without issue. Going to implement your suggestions but one at a time, starting by opening up the dead band and see what happens from there. Thx for the suggestion.

Been in contact with castle support from the beginning. Offered to send the setup for their engineers to study. Did not accept.
Answer so far is, "We have been testing with D winds and 6 pole motors recently. 6 pole motors are showing some odd things. Please try the Y wind you have."

Popped In the Y 4pole 850 with similar results. Waiting for response from Castle.
 
Top